Inlägg 116: Johan Martelius, översättare och språklig handläggare på EU-kommissionen i Sverige, ger eleverna en “språkpepp”

En viktig del i att levandegöra språkundervisningen är att göra eleverna medvetna om att kunskaperna de får på lektionerna är relevanta – att de efterfrågas och kan komma till användning utanför skolans värld. När min goda kollega, som undervisar i samhällskunskap, förberedde aktiviteter inför EU-valet, öppnades en sådan möjlighet. Han satte mig i kontakt med Johan Martelius, översättare och språklig handläggare på EU-kommissionen i Sverige. Jag och Johan, som själv översätter från engelska, spanska, franska och danska, bokade in en gästföreläsning på skolan. Eftersom jag ville att Johan skulle nå många elever med sitt budskap om att språkkunskaper är meriterande och till nytta i arbetslivet, bokade jag vårt största klassrum och bjöd in elever från fyra parallella lektionspass i franska 4 och spanska 4. Vi var drygt 80 elever och fyra lärare som fick ta del av Johan intressanta föreläsning, som ägde rum den 1 februari. Efter att ha presenterat sig själv, gav han en historisk bakgrund till det europeiska samarbetet och förklarade hur det fungerar i stort. Speciellt fokus lade han just på EU-kommissionens roll. 

Därefter gick Johan över till språkens betydelse i Europeiska unionen och på arbetsmarknaden. Han visade på bredden av jobbmöjligheter genom att ta exempel från många olika branscher: översättning, tolkning, språkteknologi, politik, juridik, journalistik, biståndsarbete, diplomati, näringsliv, handel, militärt samarbete, turism och sport. 

Konkreta exempel på skillnader mellan olika språk och på olika språkliga val en översättare måste göra när det gäller ord och ordföljd, fördjupade ämnet ytterligare. Johan visade och kommenterade exempel från de språk som han och eleverna hade gemensamt. 

Besöket avslutades med en interaktiv frågesport på innehållet i föreläsningen och resultatet visade att publiken hade varit uppmärksam. Ettan, tvåan och trean fick priser som de stolta kom fram och hämtade.

Tack Johan för ett inspirerande besök!

Ha en fortsatt fin helg! Bon weekend à tous et à toutes ! 

Publicerad av Astrid Mårtensson

Jag heter Astrid Mårtensson och blev färdigutbildad svensk- och fransklärare 2004. Sedan 2013 arbetar jag på Täby Enskilda Gymnasium.

Lämna en kommentar

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång